T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİNGÖL / MERKEZ - Bingöl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

MOBİLYA VE İÇ MEKAN TASARIMI ALANI

 

Mobilya ve iç mekan tasarımı alanımızda 9.sınıf düzeyinde 2 şube, diğer sınıf düzeylerinde 1'er şube olmak üzere 150 örgün öğretim öğrencimizle İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi dalında eğitim öğretim sürdürmekteyiz. Alanımızda Mesleki açık öğretimde eğitim öğretime devam etmektedir.

Günümüzde mobilya ve iç mekân tasarımı alanında üretim anlayışı, değişen dünyada ve gelişen müşteri istekleri doğrultusunda çok hızlı bir değişim içine girmiştir. Değişik ham ve mamul maddeler, yeni teknolojiler bu değişim ve gelişimin içinde yerlerini almıştır. Ham ve mamul maddeleri işleyebilmek, müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve kaynakları hesaplı harcayabilmek için nitelikli ve eğitimli insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Zamanın değerli, kaynakların çok önemli olduğu günümüzde eğitilmiş insan gücü, göz ardı edilemeyecek kadar önem taşımaktadır.

Alanın altında aşağıdaki dallarda öğretim programları hazırlanmıştır.

1. Mobilya ve İç Mekân Ressamlığı

2. İç Mekân ve Mobilya Teknolojisi          

3. Mobilya Süsleme Sanatları

4. Mobilya İskeleti ve Döşemesi

5. Ahşap Doğrama Teknolojisi

 

SEKTÖR

Türk mobilya endüstrisi, çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Özellikle son yıllarda küçük ölçekli işletmelerin yanı sıra orta ve büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmaya başlamıştır. Fabrikasyon üretim yapan firma sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Türk mobilya sektörünün mobilyacılığın ülkeye bir sanayi olarak girdiği ilk dönemlerden bugüne büyük gelişmeler kaydettiği yadsınamaz. Ancak bu gelişmeler, mobilya sektöründe sıkıntıları da beraberinde getirmiştir. Artık dünya pazarında var olmayı hedeflemeleri gereken Türk mobilyacıları, sorunlarını aşıp uluslararası pazarların trendini yakalamalıdır. Gelişmiş ülkelerde mimari tasarımlarla birlikte ilerleyen mobilyacılık, tasarımlarda ortaya konan yaratıcılık, malzemenin ulaştığı çeşitlilik ve kullanılan ileri teknoloji ile geleceğin önemli bir imalat sektörüdür. Oturma gruplarından büro mobilyasına; genç odasından dekorasyon eşyalarına kadar çok geniş bir yelpazede binlerce ürüne sahip bu sektör, kalitesi ve ürün çeşidiyle dünya pazarında adından daha çok söz ettirecek potansiyeldedir.

Mobilya üretimi, ülkemizde küçük el sanatları şeklinde başlamıştır. Ancak ahşap veya ahşap esaslı eşyaya duyulan talebin hızlı artışı nedeniyle 18. yüzyılın sonlarında fabrikasyon üretime geçilmiştir. Böylece seri üretimle düşük maliyet, hedeflenen miktar ve kaliteyi gerçekleştirip verimliliği artırmak amaçlanmıştır. Mobilya endüstrisinde geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük işletmeler ağırlıkta olup 1975 yılından itibaren yaşam alanlarında önemli yapısal değişmeler gerçekleştirilmiştir. Geçmişte ustaların el işçiliğiyle yaptıkları işlemler, artık bilgisayar destekli CNC tezgâhlarında seri hâlde yapılabilir duruma gelmiştir. Ancak bu gelişme, sektördeki küçük ölçekli işletmelerin azaldığı anlamına gelmemektedir. Hâlen sektörün büyük çoğunluğu atölye tipi küçük ölçekli işletmelerden oluşmakta ve geleneksel yöntemlerle üretim yapmaktadır.

Mobilya sektörü sadece mobilya üreticilerini kapsamamaktadır. Yonga levha, lif levha, melamin kaplı levha, kaplama vb. ham madde üreticileri; makine üreticileri; mimarlar; dekoratörler; metal, plastik, ahşap aksesuar üreticileri; yapıştırıcı, tutkal, boya, polyester, cila, sünger vb. gibi kimyasalların imalatçıları; döşemelik deri ve tekstil üreticileri gibi sayısız iş kolu da sektörümüze destek vermektedir.

ÖĞRETİM PROGRAMI İLE İLGİLİ GENEL AÇIKLAMALAR

SEKTÖR: MOBİLYA

ALAN: MOBİLYA VE İÇ MEKÂN TASARIMI

 

İÇ MEKÂN VE MOBİLYA TEKNOLOJİSİ  DALI

Tanımı: İç mekân ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekân tasarımı alanında mobilya ve iç mekân teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekân ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, mobilya ve iç mekân tasarımı alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Mobilya ve iç mekân tasarımı alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda mobilya ve iç mekân tasarımı sektöründe;

1. Mobilya ve iç mekân ressamlığı hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

2. İç mekân ve mobilya teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

3. Mobilya iskeleti ve döşemesi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

4. Mobilya süsleme sanatları hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında,

5. Ahşap doğramacılık teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

EĞİTİM-ÖĞRETİM ORTAMLARI VE DONANIMLARI

1. Program, mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren ortaöğretim kurumları ile belge ve sertifika programlarının uygulandığı her tür ve derecedeki örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim-öğretim kurumlarında uygulanmaktadır.

2. Programın uygulanabilmesi için mobilya ve iç mekân tasarımı alanı standart donanımları ve mesleklerin gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

BELGELENDİRME

1. Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2. Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3. Öğrenciye programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4. Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

5. Öğrenciler "Teknisyen" ünvanı ile mezun olurlar ve bu bilgi diplomalarında yer alır.

EĞİTİM SÜRESİ

1. Alan programının toplam eğitim süresi, 9. sınıftan başlayarak 4 öğretim yılı olarak planlanmıştır.

ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Modüler öğretime yönelik olarak ağırlıklı olarak bireysel öğrenme yöntem ve teknikleri uygulanır.

1. Öğretmenler öğrencilere rehberlik eder.

2. Öğrenciler kendi kendine öğrenmeye teşvik edilir.

3. Öğrencilerin aktif olması sağlanır.

4. Öğrenciler araştırmaya yönlendirilir.

5. Öğrenciler kendi kendilerini değerlendirebilir.

6. Öğrencilere yeterlik kazandırmaya yönelik yöntem ve teknikler uygulanır.

İŞ BİRLİĞİ YAPILACAK KURUM VE KURULUŞLAR

Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, mobilya ve iç mekân tasarımı alanında yer alan mobilya iç mekân ressamlığı, iç mekân ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları, ahşap doğrama teknolojisi hizmeti veren firmalar, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliği yapılarak yönlendirilir.

19-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-201819-02-2018

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.11.2012 - Güncelleme: 11.06.2021 09:39 - Görüntülenme: 3681
  Beğen | 2  kişi beğendi

Etiketler :
mobilya, iç mekan,